Камінь-Каширська міська громада

Волинська область, Камінь-Каширський район

Камінь-Каширське ВУЖКГ повідомляє жителів міста про причини та необхідності коригування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

Дата: 24.06.2019 15:02
Кількість переглядів: 591

Камінь-Каширське ВУЖКГ повідомляє жителів міста про причини та необхідності коригування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. 

Законами України «Про житлово-комунальні послуги», «Про ціни і ціноутворення», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про державне регулювання в сфері комунальних послуг», постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» для суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання, що провадять діяльність на суміжних ринках, передбачено встановлення економічно обґрунтованих

тарифів на комунальні послуги на рівні, що буде покривати всі витрати в собівартості цих послуг .

Відповідно до частини десятої статті 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» у разі зміни протягом строку дії цін/тарифів обсягу окремих складових економічно обґрунтованих витрат з причин, які не залежать від виконавця/виробника, зокрема, збільшення або зменшення податків і зборів, мінімальної заробітної плати, амортизаційних відрахувань, підвищення або зниження цін на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, виконавці/виробники проводять коригування встановлених цін/тарифів на житлово-комунальні послуги і подають на затвердження до органу, уповноваженого здійснювати встановлення таких цін/тарифів.

В умовах постійного зростання основних складових тарифів, зокрема, мінімальної заробітної плати, вартості електричної енергії, паливно-енергетичних та інших матеріальних ресурсів виникла невідповідність діючих тарифів фактичним витратам для вироблення (створення) послуг з централізованого водопостачання та водовідведення. Це, в свою чергу, негативно відобразилося на діяльності  ВУЖКГ, стані систем централізованого водопостачання та водовідведення, якості надання послуг споживачам, функціонуванні галузі в цілому.

Отже коригування  тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення до економічно обґрунтованого рівня є необхідним заходом для належного функціонування підприємства, зокрема, для здійснення розрахунків за електроенергію, оплати податків та забезпечення споживачів якісними послугами та питною водою.

Згідно з вимогами чинного законодавства виконавці/виробники здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) житлово-комунальних послуг і подають їх органам, уповноваженим здійснювати встановлення тарифів. На сьогодні згідно з вимогами Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» для Камінь-Каширського  ВУЖКГ таким уповноваженим органом є виконавчий комітет  Камінь-Каширської  міської ради.

Процес формування , та коригування (розрахунку) тарифів на житлово-комунальні послуги регламентовано чинною нормативно-правовою базою. Кабінетом Міністрів України затверджено єдині для всіх суб’єктів господарювання, що функціонують на ринку житлово-комунальних послуг, порядки формування тарифів на житлово-комунальні послуги, зокрема, Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 (далі – Порядок).

Діючі на цей час тарифи на послуги Камінь-Каширського  ВУЖКГ  встановлені з 10.08.2016 року рішенням виконавчого комітету  Камінь-Каширської міської  ради від 25.07.2016 № 42 у наступному розмірі:

  • на послуги водопостачання – 6,24  грн. за 1 м.куб. з ПДВ;
  • на послуги водовідведення – 14,59  грн. за 1 м.куб. з ПДВ.

Так, з часу встановлення діючого тарифу відбулося зростання основних складових тарифів, а саме:

  • витрат на електроенергію у зв’язку із зростанням тарифів на електроенергію  на  45,24 %;
  • витрат на оплату праці у зв’язку із зростання мінімальної заробітної плати на  - 61 %, витрат на податки та збори та ін.

Враховуючи вищенаведене, з метою приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня у зв’язку із зростанням тарифів на енергоносії, у зв’язку із зростання мінімальної заробітної плати тощо, Камінь-Каширське  здійснило розрахунки економічно обґрунтованих витрат на централізоване водопостачання та водовідведення та подає їх на перегляд  :

  • на централізоване водопостачання   – 9,05 грн за 1 куб. м (з ПДВ);
  • на централізоване водовідведення    – 19.88 куб. м (з ПДВ).

Таким чином, тарифи на послуги  Камінь-Каширського ВУЖКГ  зростуть:

  • на централізоване водопостачання – для всіх споживачів  на  31,05 %,
  • на централізоване водовідведення – для всіх споживачів  - 26,61 %

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь