Камінь-Каширська міська громада

Волинська область, Камінь-Каширський район

«На Аскольдовій могилі український цвіт…»

Дата: 29.01.2021 17:32
Кількість переглядів: 206

Фото без опису

Сьогодні, 29 січня в Україні вшановують День пам’яті Героїв Крут.

22 січня 1918 року, у надскладний час, коли українською землею просувалась Червона армія, Українська Центральна Рада своїм IV Універсалом проголосила незалежність Української Народної Республіки. Радянські війська рухалися вперед з метою захопити Київ. У цих умовах керівники держави змушені були звернутися до жителів столиці та її передмість з закликом захисту молодої республіки. На цей клич відгукнулася  тогочасна патріотично налаштована молодь. Студенти не встигли отримати належної військової підготовки, були недостатньо озброєні, але сповнені рішучості  і любові до своєї землі, кинулись рятувати незалежність Батьківщини.

29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути (між Бахмачем і Ніжином) відбувся запеклий багатогодинний бій. Українським добровольцям, чисельність яких значно поступалася радянським військам, вдалось відбити кілька атак, але на допомогу червоним підійшли нові загони. Відступавши у бік Києва, українці руйнували залізничні колії. Одна студентська чота заблукала у темряві і потрапила в полон. За даними Інституту національної пам’яті, загони червоноармійців розстріляли 27 студентів і гімназистів. Один із них перед стратою почав співати гімн своєї Батьківщини «Ще не вмерла Україна»  – інші підхопили,  але юні голоси один за одним замовкали під гуркіт гвинтівок. Після повернення уряду до Києва Центральна Рада вирішила перепоховати студентів і увічнити їх подвиг на Аскольдовій Могилі.

 Бій під Крутами дозволив відтермінувати захоплення Києва на декілька днів. Цього вистачило аби уряди УНР та центральних держав уклали Брест-Литовський договір, який де юре і де факто визнавав незалежність проголошеної УНР. Героїчний вчинок юнаків, які не мали особливої військової підготовки, але грудьми стали на захист Батьківщини довів, що українці ціною власного життя готові захищати свою землю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь