Камінь-Каширська міська громада

Волинська область, Камінь-Каширський район

Кластер сільського зеленого туризму «Водні плеса Камінь-Каширщини»

Дата: 28.06.2022 09:49
Кількість переглядів: 418

Фото без опису

Назва проєкту: Кластер сільського зеленого туризму «Водні плеса Камінь-Каширщини»

Газузь: туризм

Місцезнаходження: Камінь-Каширська територіальна громада

Детальний опис проєкту: Кластер пропонує сімейний пізнавальний відпочинок для гостей з міст Луцька, інших населених пунктів Волині, України та за кордоном. Пропонуються подорожі Національним природним парком «Прип’ять –  Стохід» катером, велосипедом, кінною підводою, човном та пішки, мандрівки заповідними місцями, відвідування духовних святинь, зайняття різними видами активного туризму (кінний, водний, велосипедний), відвідування народних умільців та майстер-класи, спеціалізовані виставки, ярмарки, воркшопи.

Камінь-Каширська територіальна громада – одна з найбільших міських громад з сільським населенням в Україні. Загальна кількість населення 55898 осіб, в тому числі: міське населення – 12477 осіб (22,3%) та сільське населення – 43421 осіб (77,7%).  Площа - 1474 км², 55 населених пунктів (1 місто, 54 сіл).

Громада вражає своїм багатим історичним минулим і казковими краєвидами Полісся. Перша літописна згадка про Камінь-Каширський датується 1196 р.  Засновник міста – волинський князь Роман Мстиславович, який побудував фортецю для захисту північних кордонів волинської землі. У 1430 р. м. Камінь-Каширський одне з перших міст на Волині отримало магдебурзьке право. У вересні 2021р. місто відзначило 825-річчя.

Громада розташована на півночі Волинської області в міжріччі річок Стохід і Турія. Відстань до обласного центру м. Луцька – 124 км.

На території громади 7 річок, 10 озер, 3 об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та 31 об’єкт місцевого значення, 76 пам’яток історико-культурної спадщини, Церква Різдва Пресвятої Богородиці 1723 р., Стрітенський Михнівський монастир 1642 р. Добре збережено автентичну матеріальну і духовну культуру полісян, звичаєві та обрядові характеристики і незаймані природні ландшафти.

У громаді чимало багатодітних сімей та матерів, які мають почесний титул «Матір-Героїня». Камінь-Каширська міська громада – одна з небагатьох, де спостерігається позитивний приріст населення.

До кластеру можуть долучитися всі зацікавлені суб’єкти туристичної діяльності, громадські організації, інші зацікавлені особи та організації.

Мета та завдання проєкту:  забезпечення необхідних передумов для зростання туристичних потоків в громаді. Це сприятиме сталому соціально-економічному розвитку регіону, збільшення надходжень до місцевого бюджету, зменшення рівня безробіття,  збереження й раціональне використання природно-ресурсного та історико-культурного потенціалу, а також підвищить інвестиційну привабливість  Камінь-Каширської територіальної громади.

Очікуваний єфект від реалізації проєкту: Розвиток галузі туризму та рекреації, потенціалу культури, туризму стимулюватиме відновлення економічної активності громади, розвиток малого й середнього бізнесу, відновить робочі місця в різних секторах економіки, зменшить відтік кадрів за кордон, задовольнить попит туристів у пізнанні культурної спадщини, традицій, національної пам’яті.

Анкетні дані інвестиційного проєкту:

Назва підприємства (установи, організації): Камінь-Каширська міська рада

Вид діяльності підприємства (установи, організації): Орган місцевого самоврядування

Поштова адреса: 44500, Волинська обл., Камінь-Каширський р-н, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, буд. 2

Телефон: 03357-23285

 e-mail: kamenm.rada@gmail.com, project_kamrada@ukr.net

Контактна особа по інвестиційному проєкту:

посада: Камінь-Каширський міський голова

прізвище, ім’я, по-батькові: Пась Віктор Іванович

телефон: 03357-23285

 e-mail: kamenm.rada@gmail.com

Загальна вартість проєкту, тис.грн: до кластеру можуть долучитися всі зацікавлені суб’єкти туристичної діяльності, громадські організації, інші зацікавлені особи та організації (створення сільських зелених садиб, побудова готелю та інші послуги у сфері туризму)

Потреба у інвестиційних коштах, тис.грн: до кластеру можуть долучитися всі зацікавлені суб’єкти туристичної діяльності, громадські організації, інші зацікавлені особи та організації (створення сільських зелених садиб, побудова готелю та інші послуги у сфері туризму)

Спосіб залучення інвестицій: до кластеру можуть долучитися всі зацікавлені суб’єкти туристичної діяльності, громадські організації, інші зацікавлені особи та організації (створення сільських зелених садиб, побудова готелю та інші послуги у сфері туризму)

Рівень готовності проєкту:

Камінь-Каширська міська рада в 2021 році відібрана до реалізації проєкту «Перспективи сталого розвитку сільських територій», спрямованого на надання допомоги громадам у розв’язанні актуальних питань сільського розвитку та підвищенні їхнього потенціалу для розбудови сільських спільнот, що реалізується спільно з міжнародною некомерційною благодійною організацією DRA «За Європейське громадянське суспільство», громадською організацією «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Впровадження проєкту розпочалося із навчальних онлайн-курсів упродовж вересня-грудня 2021р. «Основи сталого розвитку сільського зеленого туризму», «Сільський зелений туризм: підвищення кваліфікації», в яких взяли участь та отримали сертифікати про успішне навчання відповідальних працівників міської ради.

Виготовлено фільм «Туристична привабливість Камінь-Каширської територіальної громади» https://cutt.ly/BUqQ1iF  , фільм «Садиба Галини Мазур «Там, де Добре» https://cutt.ly/DKAFrZh

Опубліковано у журналі «Туризм сільський зелений» статтю «Кластер сільського туризму «Водні плеса Камінь-Каширщини».

Створено промоційні відеоролики «Поліська старовинна страва «Мандрички», «Гастроспадщина Полісся. Смакуйте разом з нами: мациком чи каврухом».

Опубліковано ряд статей на сайті міської ради, місцевих засобах масової інформації.

Створено зразкові етнографічні колекції шкільних музеїв в ЗЗСО «Воєгощанський ліцей»,  ЗЗСО «Мостищенська гімназія», ЗЗСО «Підбороччанська гімназія». Над концепцією перебудови експозиції шкільного музею історії села ретельно працюють в ОЗЗСО «Черченський ліцей».

Розробляється сайт «Камінь-Каширський туристичний.

Функціонують садиби «Там, де Добре», «Бузаківський чан», «Відпочинковий хутір «Батьківська хата», готельні кімнати «Лідер».

На сесії Камінь-Каширської міської ради 04 лютого 2022 року затверджена Програма розвитку туризму та рекреації в Камінь-Каширській територіальній громаді на 2022-2025.

 

Термін окупності проєкту (років): 1-4 роки

Планова кількість нових робочих місць, що передбачається створити в результаті реалізації проєкту: 3277

Додаткова інформація:

Пропозиція підготовлена:

Контактні особи: начальник відділу проєктної діяльності та міжнародного співробітництва апарату Камінь-Каширської міської ради Савчук Надія Іванівна

Email: project_kamrada@ukr.net, nadiias777@ukr.net

В разі наявності фото або інших матеріалів, що більш детально описують інвестиційний проєкт, просимо надати відповідні матеріал

Презентація концепції кластеру додається.

Фільм «Туристична привабливість Камінь-Каширської територіальної громади» https://cutt.ly/BUqQ1iF

Фільм «Садиба Галини Мазур «Там, де Добре» https://cutt.ly/DKAFrZh

Відеоролики «Поліська старовинна страва «Мандрички» https://cutt.ly/VIT55ab, «Гастроспадщина Полісся. Смакуйте разом з нами: мациком чи каврухом» https://cutt.ly/9IT5Ax5

Інформація про кластер сільського туризму «Водні плеса Камінь-Каширщини» опублікована у п’ятому випуску електронного журналу «Туризм сільський зелений». Завантажити цей випуск журналу можна за посиланням https://drive.google.com/file/d/1HGrdlNCZyz6Ho2c8hkgPBDihEIRkzuL3/view



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь